Skip to main content

Visita del govern municipal per conèixer l'Ateneu Candela

Submitted by guille on

Cos
 
A  les nostres ciutats hi ha alguns espais que mou la mateixa gent, amb  autonomia, i que escapen tant de les lògiques institucionals com de les  de mercat. Espais que són lloc de trobada i de vida de persones, i de projectes col·lectius.  Un hort urbà comunitari, una llibreria cooperativa, un local de joves en  un barri, un laboratori P2P, un centre social ple de vida, etc. 
 
L'Ateneu Candela és un d'ells. Un centre social que va néixer fa 15 anys a la ciutat de Terrassa (Barcelona). Un espai social i cultural gestionat per la ciutadania consolidat i de referencia a la ciutat i a nivell estatal.  Son 15 anys de trajectòria d'un centre social innovador que sosté la  ciutadania, amb una abast transversal i intergeneracional que abarca, no  un barri o un sector de gent, sino tota la ciutat, i amb una produccio  social i cultural de la qual ens sentim orgulloses.
 
L'Ateneu Candela el sostenen les persones de forma altruista i desinteressada, de forma autonoma i creativa. Mantenir  viu el centre social és un esforç important del nostre dia a dia. També  a nivell econòmic. El local actual de l'Ateneu Candela és de lloguer.  Ha calgut invertir de forma important i periòdica per a la seva reforma.  A això cal sumar-hi la gran quantitat d'esforços i recursos que  destinem a mantenir el centre social obert: subministres, climatització,  projectes, etc.
 
El  nostre centre social es sosté per dues vies, l'autogestió i els  recursos externs. L'aportació pròpia surt dels esforços de tota la  comunitat: a nivell econòmic dels associats/des del centre social i de  les vies de producció de renta dels nodes d'empresariabilitat política i  economia social que l'habiten. Les aportacions externes provenen de  fonts de finançament públiques (locals i regionals).
 
Els espais de gestio ciutadana com el nostre han fet néixer un model  col·lectiu innovador i revulsiu en la produccio i gestio de cultura i de  ciutat. A més son eficaços en utilitzacio de recursos, la majoria dels quals són aportats per la comunitat i per la ciutadania.
 
La continuïtat dels espais de gestió ciutadana és vital per recuperar el dret a la ciutat. Un dels reptes més importants per aconseguir-ho és que aquests espais  siguin sostenibles a tots els nivells i que tinguin un bon múscul.
 
Per  aconseguir aquesta sostenibilitat, a més del paper inssubstituïble de la  comunitat i de la ciutadania, els espais de gestió ciutana han d'ésser  reconeguts també per les Administracions. Aquest reconeixement pot traduïr-se de moltes maneres, encara més: cada espai hauria de  poder escollir i aconseguir la pròpia. Hi ha moltes formes de reconèixer l'aportació d'aquests iniciatives a la ciutat: defensar un hort  recuperat i no desallotjar-lo, donar-hi suport puntual, facilitar locals o espais, o aportar recursos que se sumin al sosteniment propi.
 
L'Ateneu  Candela és un centre social ple de vida i amb molt potencial per davant. Per això des de fa anys, la comunitat que el sostenim estem fent grans esforços per apuntalar la seva sostenibilitat.
 
Dins aquest conjunt de passos que venim fet per aconseguir-ho, avui hem explicat in situ el  projecte de centre social al govern de la ciutat, representat per l'Alcalde, el Tinent d'Alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la  ciutat, el Regidor de Cultura i el Regidor de Serveis Socials, Joventut i Lleure infantil. A més de que coneguin el nostre centre social de primera mà, hem exigit ple reconeixement del que aporta l'esforç i la lluita col·lectiva a la ciutat.
 
Seguirem compartint de forma oberta com avancen tots aquests passos que estem fent per assegurar que l'Ateneu Candela no pari de caminar i desplegant tot el seu potencial.
 

OMNIA SUNT COMMUNIA.

IMPOSSIBLE IS NOTHING.

Descripció

Quatre línies per compartir els passos que s'estan fent per apuntalar la sostenibilitat del nostre projecte de centre social

font

Reflexions col·lectives i obertes, Ateneu Candela

Autor Real
Ateneu Candela