Skip to main content
Imatge

Premi "Tu sí que em representes " 2015 a la Taula de l'Aigua de Terrassa

Submitted by guille on

Cos

Fa 3 anys coincidint amb la celebració del 12è Aniversari del centre social vem estrenar l'entrega d'un premi que ja va per la seva tercera edició: el "Tu sí que em representes".

El premi "Tu sí que em representes" vol ser un reconeixement per part de la comunitat del nostre centre social, a grups ciutadans o persones del nostre entorn que  fan una tasca valuosa per a conquerir una ciutat millor i més justa. Grups, projectes o persones compromeses en la lluita pel dret a la ciutat. El nom del premi és un dels lemes principals del moviment #15M "no ens representen" modificat per introduïr un reconeixement explícit a qui se li entrega: "amb la vostra lluita, vosaltres sí que ens representeu".



En les dues edicions anteriors li vem donar a la PAH, a l'AMPA de Can Montllor, a l'Observatori Ciutada Municipal i al projecte A les vuit al Raval.

Aquest any ens ha fet especial il·lusió reconèixer la tasca ingent de la Taula de l'Aigua de Terrassa, per haver aconseguit situar al centre del debats vius de la ciutat el del dret a l'accés a un bé fonamental per part de la  població com és l'aigua. I no només pel "què" sinó també pel "com": des d'un enfoc ciutadà, des de baix i fugint de còmodes i falses neutralitats: posant el focus sobre quina ha de ser la seva gestió, fent una aposta clara per una gestió pública d'un bé que és comú.

El nostre centre social s'ha adherit al Pacte Social de l’Aigua per Terrassa, un document de compromís públic que aposta pel reconeixement de l’aigua com un dret humà així com per la gestió pública, participativa i transparent de l’aigua, amb criteris de sostenibilitat i justícia social. Aquest document reforça la "voluntat i el compromís polític" per portar la gestió de l’aigua a Terrassa cap a la municipalització del servei un cop acabi la concessió actual amb Mina d’Aigües de Terrassa el 31 de desembre del 2016. Assegurant el dret humà a l’aigua com un bé comú, no mercantil, i la seva assequibilitat.

Seguiu-los a facebook i a twitter!

Ens agradaria que llegiu el que ens van dir en el moment de l'entrega del premi!!

- - - - - - - - - -

Amigues i amics, bona nit a tothom!

Un dia aquesta ciutat tindrà una font d'on l’aigua sortirà transparent. Un dia aquesta ciutat tindrà una font, “la font del bé comú”.

Volem donar les gràcies al Candela per la distinció que ens fa en aquesta ocasió tan especial del seu catorzè aniversari. Primer de tot, des de la Taula de l'Aigua us volem manifestar el nostre reconeixement a la vostra tasca de creació, difusió i manteniment del sentit crític i constructiu, que dueu a terme com a Centre Social. També volem agrair el vostre suport generós. Mitjançant el premi que avui ens atorgueu a nosaltres, han sigut diverses les tasques socials reconegudes, totes elles d’incalculable valor humà i, per tant, social, i que representen la defensa del comú, allò que la mateixa paraula contradiu ja que pel fet de pertànyer a tothom no pertany a ningú, però que constitueix la defensa dels drets de totes les persones i la natura. Així ho entenem des de la Taula de l’Aigua de Terrassa.

A la nostra ciutat ens espera un repte en àmbits com: la transparència, entesa com a mecanisme de rendiment de comptes; la participació, entesa com el dret a conèixer i decidir; la solidaritat, entesa com a l'aportació màxima en funció de necessitat i possibilitat; la defensa de la vida, entesa com la defensa dels nostres sistemes aquàtics com a elements de supervivència planetària: l’economia, entesa com a l’ús responsable del bé i al seu retorn al medi en bones condicions. En marxa, tenim el repte de donar a l’aigua el valor real de servei.

En aquesta nova lluita contra el menyspreu al ser humà és en la que ens trobem.  I creiem que a nivell local surt l’oportunitat, desprès de 75 anys de concessió, d’acabar amb el clientelisme entre institució i empresa, de tancar un contracte subscrit durant la dictadura, un contracte opac, oportunista, mentider i sagnant que ha sigut capaç  de tallar el subministrament d’aigua a persones necessitades i de mantenir, en paral·lel, els beneficis d’accionistes entre els quals hi havia el mateix Ajuntament de Terrassa.  Per què l’aigua? Per què la Taula de l’Aigua? Vam veure que la fi de la concessió de la gestió de l'aigua a l'empresa privada Mina d'Aigües de Terrassa era una oportunitat històrica per a la ciutat, que els ciutadans i els defensors del comú tenim el dret i el deure d’aprofitar.  Que aquesta ciutat havia de continuar sumant noves victòries, com la PAH i l’OCM, que ens omple’n d’orgull com a persones i que conflueixen, amb la nostra lluita per la defensa de drets bàsics en aquest cas, en la municipalització de la gestió del servei de l’aigua a la ciutat.

I  vam somniar en gestionar l’aigua de manera diferent.

I vam somniar amb totes aquelles coses que, amb la municipalització, es podien aconseguir directament i indirectament. I vam veure que la decisió era de la gent, que era nostra, que la teníem a l’abast de les nostres mans, que no havíem de demanar permís a instàncies superiors, ni a Barcelona, ni a la Generalitat ni al Rajoy. Simplement, la decisió era nostra. Així de fàcil, tal com sona.

Imagineu-vos, amigues i amics, l’amplitud democràtica, social i econòmica que a partir de la gestió pública de l’aigua podem impulsar. Imagineu-vos que en una consulta ciutadana les terrassenques i els terrassencs ens posicionem per aquesta gestió, amb participació i control ciutadà. Preneu-vos un moment del vostre temps per visualitzar l’empenta social que representa, penseu-ho i, si compartiu el mateix somni que nosaltres, continuem sumant forces per fer-lo possible.

Moltes gràcies per aquest premi i llarga vida al Candela!