Vés al contingut

[Nota de premsa] La Policia Municipal de Terrassa irromp de forma surrealista i agressiva en una activitat organitzada a l'Ateneu Candela

Enviat per mmxals el

Cos

La nit del dissabte 11 de maig celebràvem a l'Ateneu Candela el "Moñas Festival: la festa de l'amor". La primera edició d'un esdeveniment pensat en el marc de la Fira Modernista de Terrassa i de l'activa programació del centre social. Des de les 22 h unes seixanta persones participaven d'un conjunt d'activitats, entre les quals destacaven, lectures de poesia, projeccions, música i actuacions diverses.

A les 2 h una patrulla de la Policia Municipal de Terrassa va comunicar un avís per soroll. Es va dialogar amb ells i els responsables de l'entitat es van identificar, i es va acordar baixar el volum de la música. No obstant, un dels agents va mostrar una actitud altament hostil i fora de lloc amb les persones mediadores. Els agents van marxar i dins del local es va prosseguir amb les activitats, moderant el so i tancant la porta d'entrada per evitar que s'incorporés més gent i facilitar així la clausura de l'activitat de forma gradual.

Aproximadament mitja hora més tard, la patrulla va tornar, però aquesta vegada tres agents van entrar dins del recinte sense previ avís, generant un alt nivell de tensió. De manera immediata, un responsable de l'Ateneu Candela i un responsable de l'activitat van procedir a parlar amb els agents per tal d'intentar obrir de nou el diàleg i resoldre la situació. La resposta fou una actitud agressiva amb les persones mediadores. Mentre aquestes insistien a dialogar, els policies els van empènyer, fet que va provocar la caiguda per les escales d'entrada al recinte, acabant aquestes amb diverses contusions.

Fora del recinte, membres de la patrulla van agafar a un dels mediadors i el van arrossegar fins a la cantonada, immobilitzant-lo de forma sorprenentment violenta doncs no oferia cap tipus de resistència. A partir d'aquest moment no va ser possible establir diàleg amb cap dels agents, tot i que diverses persones van intentar en repetides ocasions dialogar amb ells i amb el responsable del dispositiu. Acte seguit, va sortir un nombre significatiu de participants de l'activitat per demanar a la policia que deixés anar a la persona que havien arrossegat i retingut sense motiu i van aparèixer més agents de policia que, de forma indiscriminada, van començar a carregar contra totes les persones que es trobaven al carrer, una vintena aproximadament. Aquesta situació es va allargar amb l'arribada de nous agents i noves càrregues indiscriminades contra les persones que, amb les mans alçades, reclamaven que es posés fi a aquella situació de descontrol. En aquests moments la primera persona va ser detinguda i posada dins d'un vehicle policial, i paral·lelament, una altra responsable de l'Ateneu es va oferir a ser identificada per resoldre la situació, cosa que va derivar en una sèrie d'agressions, doncs fou introduïda bruscament dins d'un dels vehicles policials, essent també detinguda.

Les dues persones detingudes van ser portades a petició pròpia a la Mútua per la Policia Municipal per valorar les lesions i, posteriorment, traslladades a la comissaria de la policia local. La resta de persones agredides van dirigir-se pel seu propi peu a la Mútua per tal de ser reconegudes mèdicament de les lesions provocades per part de la Policia Municipal.

En resum: la policia municipal va mostrar una actitud desproporcionadament hostil, irresponsable i injustificable, en una activitat lúdico-festiva d'una de les associacions culturals de la ciutat en el marc de la Fira Modernista de Terrassa, generant una situació de màxim descontrol per part dels cossos de seguretat, rebutjant qualsevol tipus de forma de diàleg i no havent-hi cap delicte ni causa imputable que justifiqui tal actuació (en són testimonis gran part dels assistents a l'activitat). El balanç de danys han estat de més de 10 ferits amb diverses contusions fruit del cops de porra rebuts, una persona amb una costella trencada i dues persones detingudes, ambdues amb lesions significatives, que van ser posades en llibertat a les 10 del matí del diumenge.

Exigim responsabilitats a l'Ajuntament de Terrassa

És clar que l'actuació policial va ser totalment desmesurada i sense cap tipus de motivació per mantenir l'ordre. Vulnerant qualsevol dret fonamental i de integritat personal i col·lectiva, fou una situació surrealista provocada per la pròpia Policia Municipal i no pot ésser entesa per cap ciutat democràtica al s.XXI.

Creiem que els responsables de la gestió política de la seguretat a la ciutat (alcalde Jordi Ballart i la regidora responsable de la policia local Carme Labòria) han d'explicar a la ciutadania quin és el protocol d'actuació de la policia municipal i si estan disposats a acceptar formes d'intervenció com aquestes. L'Ajuntament ha de posar en valor activitats culturals i socials impulsades per la ciutadania activa. És aquesta la policia de proximitat de la ciutat de Terrassa que volen?

Des de la ciutadania no admetem que el cos de policia municipal gestioni d'aquesta manera aquest tipus de situacions. Per tot això exigim l'assumpció de responsabilitats per part de l'Ajuntament de Terrassa i de la Policia Municipal:

  • Explicació pública immediata a la ciutadania i als perjudicats dels fets ocorreguts.
  • Obertura d'una investigació independent que esclareixi els fets i estableixi responsabilitats per l'actuació policial; així com mesures concretes per tal que actuacions com aquestes no es tornin a produir mai més a la ciutat.
  • Reunió immediata de l'Alcalde de Terrassa Jordi Ballart amb la nostra entitat, així com amb els responsables polítics i tècnics de les àrees competents per tal de depurar responsabilitats polítiques i policials.
  • Retirada dels càrrecs als mediadors de l'entitat.

Les persones que participem i construïm cada dia l'espai de l'Ateneu Candela estem estudiant la possibilitat de posar una querella judicial contra el dispositiu de la Policia Municipal que va realitzar la intervenció de la passada nit. Per això demanem a totes les persones presents durant l'agressió que ens facin arribar tota aquella informació rellevant que pugui ser vàlida per tal de presentar-la, com poden ser vídeos, fotos, parts mèdics o testimonis visuals.

Des de l'Ateneu Candela seguim reclamant una ciutat pel 99%, una ciutat on es garanteixin els drets fonamentals i la dignitat de la ciutadania que fa d'ella un espai més habitable, tot i la situació de crisi econòmica, política i de la democràcia en general.

Convidem a tots i totes les ciutadanes a seguir gaudint d'un espai obert, participatiu i pacífic. Aquesta setmana continuem amb un munt d'activitats programades: cinebar el dimecres, espectacle de circ el divendres, documental el dissabte, etc.

 

Ateneu Candela, 13 de maig de 2013, Terrassa.

Web: ateneucandela.info

Mail de contacte: i(arroba)ateneucandela.net

Telèfon per premsa: 687 49 48 57 / 647 61 96 57