Vés al contingut
Imatge
Smart date range
Tipus d'activitat
Activitats
Espai

[Grup de lectura] Capitalisme racial

Enviat per hub el

Cos

Synusia organitza el grup de lectura que porta per títol "Sobre el capitalisme racial", al voltant del llibre Marxismo Negro. La formació de la tradición negra, escrit per Cedric J. Robinson i editat per Traficantes de Sueños. El grup estarà dinamitzat per Helios F. Garcés.

Inscripció prèvia: Escriure a info@synusia.cc

Matrícula: 50€ *Persones que no puguin assumir la matrícula consultar a la llibreria places lliures | Sòcies de Synusia gratis.

 

SESSIÓ 1: DIJOUS 10 DE MARÇ A LES 19H

"En aquesta primera sessió, abordarem les raons que van portar a la traducció al castellà del llibre "Marxisme negre. La formació de la tradició radical negra" (1983) de Cedric J. Robinson. Això ens obligarà a internar-nos breument en l'emergència d'una forma renovada d'abordar el racisme en l'Estat espanyol que irromp amb força en l'àmbit del discurs de la mà dels subjectes no blancs a la fi de la dècada de 2010-2020.

La creixent utilització del concepte ‘capitalisme racial’, com a manera de desemmascarar la matriu racial del sistema capitalista internacional, complirà una funció essencial en aquest esclat. No obstant això, més enllà de modes retòriques, acadèmiques i editorials tan intermitents com cooptables, devem a l'intel·lectual i militant negre Cedric J. Robinson l'elaboració més profunda i fecunda d'aquesta manera d'abordar i combatre el problema del racisme."

SESSIÓ 2: DIJOUS 17 DE MARÇ A LES 19H

"L'obra del nostre autor suposa una crítica lúcida dels límits culturals de l'esquerra europea que posa al descobert part important del seu sentit comú: el sentit comú de la civilització occidental en la qual neix. I aquest és un sentit comú racial. Per a Robinson, si el racisme forma part del sentit comú occidental, la raça no pot ser concebuda com una simple eina del capitalisme.

Dedicarem la segona sessió de lectura a comprendre la forma en la qual els orígens culturals, socials i ideològics del càlcul racial s'anticipen al capitalisme. Ja que és per això que podem dir que la raça és una peça organitzadora del capitalisme i del sistema món civilitzatori des del qual el capitalisme emergeix."

SESSIÓ 3: DIJOUS 24 DE MARÇ A LES 19H

"De la mateixa manera que el càlcul racial està en les tradicions de consciència històrica d'Occident, els límits del pensament radical europeu són els límits de la civilització en la qual aquest sorgeix.

Ara bé, el llibre de Robinson està molt lluny de ser un text de menyspreu al marxisme o a l'obra de Marx. I ni molt menys és una condemnació reaccionària d'aquest. El marxisme és una crítica imprescindible de la societat capitalista europea. No obstant això, desuniversalitzar Europa és també és desuniversalitzar les narratives d'alliberament pròpies de les històries locals d'Occident. És a dir, cal acabar amb la tutoria paternalista del pensament radical europeu perquè el veritable diàleg sigui possible. Revelar algunes d'aquestes claus serà l'objectiu de la tercera sessió."

SESSIÓ 4: DIJOUS 31 DE MARÇ A LES 19H

"Necessitem crítiques externes al món cultural europeu. Necessitem el panafricanisme. Necessitem la lluita anticolonial indígena, necessitem el antimperialisme asiàtic, l'impuls més radical de les lluites antiracistes dels descendents dels pobles colonitzats a Europa, la lluita dels gitanos. Encara que pugui semblar el contrari, Marxisme negre. La formació de la tradició radical negra no està escrit per a elaborar una versió antiracista del marxisme i el seu objectiu fonamental no és girar entorn del capitalisme racial. En aquesta quarta i última sessió ens centrarem en aquestes qüestions rendint tribut a les herències de la gran tradició radical negra en el pensament antiracista revolucionari internacional."

Totes les sessions del grup de lectura es realitzaran a la nova sala La Remezcla.