Skip to main content
Imatge

[Synusia] Setmana de Toni Morrison

Submitted by Mery on

Cos

A Synusia ha arribat l'estiu i tenim ganes de desmelenar-nos ;) Si vens del 02/07/2013 al 05/07/2013, gaudiràs d'un 10% de descompte en els títols de l'escriptora de la setmana, la gran Toni Morrison; Ojos Azules, Sula, La Canción de Salomón, Beloved, Amor, Una bendición i El Retorn.

Perquè si, perquè ens agrada, i perquè volem compartir amb vosaltres el plaer de la lectura morrisoniana. Amb 81 anys i un títol recent sortit del forn (El retorn), Toni Morrison, escriptora afroamericana hereva d'una tradició de lluita i supervivència, ha estat la primera dona negra guardonada amb el premi Nobel de Literatura. A través de les seves 12 novel·les, ens parla d'esclavitud, de racisme, de la memòria, del passat i del que amaga, de la dona i la figura femenina, de l'amistat i de l'amor...Cada una d'elles, et fan viure la intensitat dels seus personatges, poblades d'elements que transcendeixen els cinc sentits, evocant un món fantàstic que es mescla amb el real.

Un tema central en la seva obra, la preocupació pel desenvolupament de la dona com a persona completa i independent. Així ens en parla a Sula (1973):

Eva: Cuando piensas casarte? Tienes que tener hijos. Eso te calmaría.
Sula: No quiero hacer otras personas. Quiero hacerme a mí misma.
Eva: Egoísta. Ninguna mujer tiene derecho a andar suelta por ahí, sin un hombre.

Si volem podem seguir amb la lectura de "Mujeres, raza y clase", d'Angela Y. Davis, sobre la invisibilització de les reivindicacions de les dones negres i el potencial revolucionari del moviment. I seguint el fil d'aquesta relació, podem escoltar el diàleg a dos veus entre Davis i Morrison, parlant de literatura i alliberament: https://www.youtube.com/watch?v=rOAYp8yoVA4

La música també està present a l'obra de Toni Morrison, per una població a qui se li havia negat l'alfabetització -era il·legal ensenyar a llegir i escriure als esclaus- la música es va convertir en la seva forma d'expressió i comunicació. Les notes del piano de Nina Simone i la seva veu, ens poden servir com a bones còmplices per a la lectura: https://www.youtube.com/watch?v=4sAbW0ONRBU

Esperem que gaudiu igual (o més) que nosaltres amb aquest recorregut...Durant les pròximes setmanes, més...

I recordeu que segueixen les portes obertes a noves sòcies de la llibreria, amb descomptes i regals per aquells que decideixen apostar per un projecte viu.

Seguim,

Les Synusies

Etiquetes