[videodrome] Cicle Ciència Ficció Antropològica
CIÈNCIA FICCIÓ ANTROPOLÒGICA
"La memòria de les realitats alternatives"
Com diu el refrany: pel maig, cada dimecres un raig de ciència-ficció antropològica dels 80! Una dècada que, més enllà de la visió estereotipada on suposadament predomina l’estètica i la superficialitat, ens ha proporcionat algunes de les cintes més sorprenents a l’hora de plantejar realitats alternatives que ens permeten explorar la naturalesa humana i els problemes socials del nostre temps. El nostre petit homenatge a Ursula K. Le Guin, la gran escriptora de ciència-ficció que ens ha deixat aquest any.
Dimecres 2 comencem el cicle amb ROBOCOP (Paul Verohoeven, 1987), distopia cyberpunk ubicada a Detroit, ciutat que va passar de ser «The Arsenal of Democracy» a patir durant dècades la «Devil’s Night», nits de saquejos i crema de cases. És en aquest darrer context que apareix un nou agent, meitat home meitat robot, amb ganes de venjança.
Dimecres 9 projectem BORN IN FLAMES (Lizzie Borden, 1983), un documental de ficció experimental que ens situa uns anys després de l’arribada al poder d’un govern socialista als EUA i se centra en dos grups feministes que lluitaran per acabar amb la violència cultural encara present i per portar la revolució més enllà a través de l’acció directa.
Dimecres 16 seguim amb THE LATHE OF HEAVEN (Fred Barzyk, David R. Loxton, 1980), adaptació de la novel·la homònima de Le Guin. Els somnis de George Orr són capaços de projectar-se en la realitat, però els seus intents per alterar-la plens de bones intencions no sempre obtindran els resultats esperats.
Dimecres 23 projectem BATTERIES NOT INCLUDED (Matthew Robbins, 1987), una història de lluita dels veïns d’un petit bloc de pisos que esdevindran el darrer reducte de resistència contra l’especulació immobiliària, i que comptaran amb la inestimable ajuda d’uns éssers estranys.
Dimecres 30 tanquem el cicle amb THREADS (Mick Jackson, 1984), docudrama de la BBC que explora les conseqüències de l’esclat d’una guerra nuclear entre els blocs de la guerra freda a partir del llançament d’una bomba atòmica a Sheffield.
Aquest cicle és el que ens proposa en Pol Julià, historiador i professor terrassenc, fan del sci-fi i futur líder de la República Galàctica.