Pasar al contenido principal
Imatge
Smart date range
Tipus d'activitat
Activitats

[Presentació llibre] "Drones. Sombra de la guerra contra el terror"

Enviado por guille el

Cos

El dijous 03 de desembre a les 19h us convidem a la presentació de "Drones. Sombra de la guerra contra el terror"|Virus Editorial amb la participació del seu autor Enric Luján.

El llibre desmunta un conjunt de tòpics al voltant d'aquest dispositiu, i el situa en les relacions de poder geopolítiques i socials. La seva suposada similitud amb un videojoc queda en entredit pels nivells d'estrès post-traumàtic que es donen entre els operadors d'avions no tripulats, superiors als de les tropes al camp de batalla. El seu ús com a complement d'operacions antiavalots en conflictes urbans qüestiona la suposada innocuïtat de la violència dron als països occidentals. Són només dos exemples de com aquest artefacte no allunya la guerra sinó que l'apropa més si cap a les nostres vides.

«El dron fascina i terroritza a parts iguals per la innegable avantatge que confereix a qui poden recórrer al seu poder de mort.» Entronitzat com capdavanter d'una suposada "guerra neta i quirúrgica», exaltat en la lògica neoliberal per les seves possibilitats mercantils o, a l'extrem oposat, representant d'una suposada maldat tecnològica, el dron és avui un objecte sacralitzat. Però, en la seva nuesa, es tracta de «versions perfeccionades dels vells avions teledirigits», i el seu interès real resideix en el seu paper en les lògiques de la guerra mundial contra el terror o en la renovació del monopoli de la violència estatal, bèl·lica i sistèmica. El dron és part i conseqüència d'un projecte de dominació política global, que el condiciona d'arrel.

Enric Luján (Barcelona, ​​1991) és graduat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona i màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament per la Universitat Pompeu Fabra. Membre de críptica, associació en defensa de la llibertat i la privacitat a Internet, i col·laborador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, les seves investigacions reflecteixen la inquietud per les implicacions humanes de la tecnologia i la presa de consciència social pel que fa l'ús d'eines